2017. október 9., hétfő

Fedezőkan ...àlompàrosìtàs


Mit is jelent a tenyèsztès?..mitől több egy szaporitàstól egy szimpla pàrosìtàstòl...
Először is, mert a tenyèsztès egy cèl egy hit egy elképzelès s leginkàbb egy koncepció ami arròl àrulkodik hogy tervezett,àtgondolt elképzelèseinknek leszeretnènk szüretelni  èdes gyümölcsét!
Egy tapasztalt kutyàs egy nap összerakja azt a kèpet a fejèbe amit làtni szeretne a kertjèbe a kenelèbe ami tükrözi a szemèlyisègèt ,izlèsvilàgàt.
Hosszù  az ùt az  elkèpzelt, s az elvàrt ,megteremtett cèlok között..
A tenyèsztès folyamàn meglèvő, s óhajtott tulajdonsàgokat szeretnènk megnyerni,elhagyni generàciò vàltàsokkal.
Generàciòkon àtivelő rossz tulajdonsàgok kijavìtàsa s emelett tökèletes màr màr rögzitett megjelenèsi formák megtartàsa. Koncepciò,elkèpzelès nèlkül csak szimpla pàrosìtàsròl beszèlünk ,mely elitèlendő s semmikèpp sem tükröz bàrmilyen szakmaisàgot ,mely segìti a fajta fennmaradàsàt,fejlődèsèt,egèszsèges mivoltàt.
Nem könnyű feladat jò fedezőkant talàlni ,ha nagy az elvàràs, vagyis van tàmasztott elkèpzelès milyen is lesz az àlompàrosìtàsunk,milyen-ki legyen az aki hozza önmagábol az elvàrtakat?
Sokan egy törzskönyv,pedigree alapjàn vàlasztanak "partnert",ùgy hogy nem is ismerik a kiszemeteltet,vagy talàn làttàk  egyszer valahol egy kiàllìtàson,egy nem valòdi közegben.Persze meg lehet ezt a hibàt is filozofàlni..pl a kan.vonalàra van szüksègem...s ezt a hibàt èn is elkövettem...de csak egy vonal miatt tenyèszteni...hiba faktor
Ismernünk kellene a kutyàt ,felmenőit habitusàt,temperamentumàt,idegrendszerèt,elōnyeit,hàtrànyait s a szüleinek is ha igazàn nyerni s kiiktatni szeretnènk tulajdonsàgokat, melyek oly fontosak szàmunkra..
Az idővel az elvàràs is vàltozik emelkedik ha "jòl"kutyàzunk...ha jòl èlünk a fajtàval.
Sokàig az ember nem làtja a kutyàjàt a fajtàt jòl,s vannak akik nem is ismerik fel soha a hibàkat ,s ezeknek az embereknek nem is kell tenyèszteni, de mèg csak probàlkozni sem...
Aki nem tud hozzàtenni az argentin dog felemelkedèsèhez,fejlődèsèhez, az ne is hàtràltassa azt !
#argentindog #argentinfedezōkan #rapidhuntersteam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése