2017. október 8., vasárnap

dogo argentino "brave heart"

Dogo argentino....
...sosem feledem a napot mikor először üldözött a kutyàm vadat...annak a jelenetnek a kisfilme pereg a fejembe..
Akkor s ott tudatosult mit is kerestem egèsz kutyàs pàlyafutàsom alatt, s hogy mi is ez a fajta,,milyen is ez a dogo argentino!
Speciàlis nagy vad -vadàsz(elfogò vadàsz) felvèrtezve remek,kitünő adottsàgokkal.
Kèpessègeiket remek kutyafajtàk legremekebb tulajdonsàgaikbòl gyùrta egy egysèggè a  Nores famillia. Azt gondolom, s tapasztalatbòl ezt megerősìthetem a bàtorsàg,a dinamika s a kitartàs melyek a vèdjegyei a fajtànak.
Több sport,sport-vadàsz rendezvèny rèsztvevője vagyok s magam is szerveztem nèhàny ilyen esemènyt!
Elmondhatò az ilyen esemènyek rèsztvevői(dogòk) közel hasonlò qualitàssal bìrò egyedek. Tesfelèpìtèsük-anatómiàjuk megfelel a cèlnak, s alkalmassà teszi őket.
A cèl-a nagyvad felkutatàsa-üldözèse-lefogàsa s annak tartàsa a vadàsztàrs(ember) odaèrkeztèig s azon tùl!..
Termèszetesen a versenyek sikeres rèsztvevői vàlhatnak alkalmassà az èles vadàszatra az euròpai vadàszterületeken!
Sajnos-szerencsère a vadgazdàlkodàsnak ,illetve a területi adottsàgoknak köszönhetően mèrhető különbsèg van egy argentin pampa ès egy gemenci àrterület között vadsűrűsèg  tekintetèben. Igy tudom...làtom...tapasztalom az onnan szàrmazò(dèl amerika) kutyàk eltèrő anatómiàit ,s a bennük rejlő hiba faktort s előnyt is ,de sajnos igaz a mondàs ......a sok lùd disznòt győz...a leggyengèbb kèpessègű a leggyengèbben fogò,a leglassùbb kutya is odaèr a zsàkmànyhoz. S sikeresnek mondhatò egy olyan területen ahol a vadak szàma nagyon alacsony s sok esetben egèsz nap is bandukolnia,sètàlnia kell a kutyànak mire vadat èrez,talàl. Ellentètben a "mi "  erdeinkkel, területeinkkel ,ahol bàr sok a vad, s nagy a megtalàlható repertoàrjuk ,a sűrűsègük miatt- 3 dogo hàrom irànyba megy a feltalàlàs-zsàkmànyszerzès pillanatàig.S itt jön be kèpbe az a tènyező ,hogy a leggyengèbb kèpessègű egyednek is kèpesnek kell lenni beèrni, megfogni, megtartani a vadat ,mìg a többiek segitsègère nem sietnek (hang ùtjàn) a sikeresnek...Egy gyenge, nem èri be,,,s nem tud harcolni...ezèrt kell az utolsònak is ugyanolyan jònak lenni..
Lehetetlen küldetès elmenni vadàszni euròpai területeken nem kèpzett,nem profi kutyàkkal, szàmolva komoly sèrülèsekkel.

Sajnos mikor megnèzünk egy filmet hajlamosak vagyunk kicsit azonosulni a karakterrel a szereplővel,s ìgy van ez az argentin dog esetèben is. Ne gondoljuk,ne higgyünk a legendàba!A you tube videok ne tèvesszenek meg...
Alapvetően nem létezik a született tökèly...nincs jò kutya, nincs jò "munka" kutya
befektetett energia nèlkül...
Az létezik ,s valò, melyet koràbban emlitettem, hogy egy egèszsèges kutya egy jò idegrendszerrel ellàtott,  egy vadàszterületen lèvőnek eredményes tàrsa lehet, ùgy hogy elötte erre a feladatra nem készitettük, de az ösztönei mégis parancsolnak.
De itt jön a csűrcsavar..
A vére az ösztönei viszik, de ha ettől több nem került bele, nincs a kutyàba, fizikailag sem,  akkor hibàt követünk el..s véglegeset, ha azt gondoljuk majd ő..önàllóan is megàllja a helyét...Ilyen esetekben sérül vagy megy az örök vadászmezőkre a kis baràtunk!
A vadat tisztelni kell!,,az erdő,mező, a nàdas  az övè, s ennek megfelelően kell kèszülni egy vele valò talàlkozàsra ,a vad elejtèsère.
A Nores testvèrek remek munkàval , jò elkèpzelèssel hoztàk lètre a dogo argentinot,  melynek tökèletes magassàga,  egy hozzà "illő" testsùly- egy atletikus test harmóniàjàt nyùjtja.
Sajnos a standard hatàrai a kèpessègek  hatàrait feszegetik. Egy tömegesebb ,vagy magasabb..tùl magas argentin dog mozgàsàba, dinamikàjàba is korlàtozottà vàlik. Sajnos a mèreteik arànyosan nőnek...azaz egy 68-70 cm es "erős"-tùldimenzionàlt dogo inkàbb kelti egy szèp nèmet dog kèpèt, mivel a vàll szèlessèg s vele a mellszèlessèg is beerősödik.
Ezek az egyedek bàr erőt sugàrzòk, jò megjelenèsűek, de èpp oly nehèzkesek ,mint a legtöbb mollosszer típus.
A vaddisznò sebessège , ereje lenyügöző, de ezt egy ràvadàszò, atletikus maximum 45 kg  (nàlam a felső hatàr) dogò làtvànya mùlja csak felül.
Atletikus külső alatt a hosszabb tàvfutòk,  nem sprinterek genetikai vàzszerkezetèt èrtem.
Az adottsàgok befolyàsoljàk a kèpessègeket,,s felülírjàk az ösztönöket.
Bàr nèha talàlkozhatunk rossz felèpítèsű ugyanakkor jò agyù, erős szìvű egyeddel.
A test izom-zsìr index vàltozàsàval, s màr 5 % -os növekedèssel az argentin dog futò- munka  kèpessège sajnos több ,mint 5 %-al romlik(mèrhető adat).Egy jò sportolò, egy jò atlèta könnyedèn vàlhat egy nehèzkes, de ugyanakkor a kiàllìtàs vilàgànak tetsző egyeddèvè!
A vélemènyem s egyben tèny, hogy a Nores testvèrek nem  a kiàllítàs vilàgànak szàntàk ezt a ma is aktìv vadàsz fajtàt. A dogo nem egy pàva, de mèg csak nem is egy top mod
ell. Hamarabb kell kijelentenünk az argentin dogok atlètàk-birkòzok-mma fighterek, sportolòk ,ahol tènyek alapjàn hirdetnek győztest!
Egy aktìv , egèszsèges kutyàval hosszù ideig együtt tudunk èlni, s nem csak èldegèlni. Egy minősègi èletet èlni a kutyàval kihìvàs, komoly feladat,de sokkal inkàbb èrtèkelendő hiszen teljesìtmèny van mögötte.
Egy jò kutya, egy jò dogò egy èles tükör mely nem hazudik. Meglàtjuk benne milyenek is vagyunk.
Ùgy tud szaladni, oly sebesen mint ahogy a szèl fùj ,de ha azt akarjuk csak fekszik akàr az àgy tetejèn egèsz nap is...èveken àt!
Rajtunk àll a vàlasztàs!
Talàn elmondhatò , kijelenthető ,hogy nem igazàn hibàztak a kreàtorok.A testfelèpitèsük harmonizàl az acèlos test erejèvel, s az arany lelkükkel amit a fehèr szin mèg nemesebbè tesz!

Viva Argentina!Dogo argentino....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése