2017. december 25., hétfő

Ámulom s bámulom..ilyen egy argentin dog

...ma épp komoly fagy van,de pont ilyen kemény s kitartást követel a 38 fokba-hőségben való disznó etetése a mindennapokban!...
...munka mellett..sok esetben az éjszaka leple alatt de sokszor sajnos a sötétségben tesszük dolgunkat.Talán egy nap kiszámolom mennyi időt s nem csak energiát fektettem bele a szenvedélyem ezen részébe.
Nem kellene , s nem is tenném ,ha nem evvel a fajtával élnék, ha nem az argentin dogot választom..ha nem tudnám egy jól megírt standard egy egészséges argentin dog tökéletes ismertetője!
Sajnos-szerencsére mindig az egészséget,a sportot ,a kitartást  látom leginkább bennük.Az imént egy tőlem elszármazó növendék argentin dogba kutattam ,kerestem a" vadászt"...Télvíz idején kinn állva az udvaron s ezen elmélkedve kicsit bolondos de Fontos!...
Nem tudok ,nem tűnödni azon hogy ez a hátvonal hossz mennyivel lett tökéletesebb mint a felmenőké, s majdan mennyivel fogja befolyásolni a "tervezett" munkáját.
Örülök hogy ez a kölyök dogó egy vadászhoz került egy "vadász tacskós " kennelbe ,ahol a hozott ,már már rögzült képességek még mélyebben vannak- lesznek raktározva.
Sosem bàntam,s ma sem ,ha csak csalàdi kutyaként él egy dogo gyerek,hiszen ebben is ki tud teljesedni.Imád a gyerekekkel játszani,csüngg az ember gyerek tekintetén s várja a nagy fehér érintését s ha tehetné akár fizetne is a fullos komfort érzetért egy kis lakás melegért. :)
Ugyanakkor ,ha csak nem esik,s nem szakad semmi mást nem érzek csak azt mennem,mennünk kell mert az Èn argentin dogom igényli,igénylem a természet hívó szavát.Sok idő kell, s rengeteg kilométer mire kialakul az acélos izom,a kitartás úgy a testben mint a fejben is.
Alapvetően nálam a mozgás minősége  hamarabb jellemzi a argentint mint egy nagysàg egy fejtipus ,vagy akár a szem mély tónusa.
Persze értenünk kell hogy egy nagy határozott fejtipus mely egy széles boltozattal bír vagy esetlegesen erős ,túlon túl szögelt stopp...nem egy futó kutyák jellemzői s a genetika ezt dobja...
nem tud egy valóban sportos testen egy nehézkes ugyanakkor pompásnak ,erősnek
elkêpesztően keménynek tůnő fej diszelegni a robbanékony, kitartó sprinteren ,athlétán ,melynek paraméterei nem nyúlnak túl a határokon.
Mert a határokat akàr a magasság-kilogramm arányában azèrt rögzítették mert ezek voltak a funkcionális argentin dog határ mezsgyéi, egy igaz vadász tulajdonságainak jellemzői.
Az elképzeléseim a vadász kutyáról mára tudás alapúak melyek a tapasztalásból fakadnak.Az argentin vadászaim legendás leirásaik valóságot tükröznek,s talán elmondható hogy képességeik perifériáin mozognak.
Van még fejlődés ,de csak a tapasztalás útján haladva érhető el.
Úgy érhető el ha megyek s teszem a dolgom ahogy a véremből s e remek fajta eredendő genetikájábòl ered!

"hosszú az út s nehéz mely a pokolból a fénybe vezet"




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése